Specialpedagogik

Skoldatateksverksamhet innebär att kommunen organiserar en övergripande verksamhet som ansvarar för och arbetar med IT och specialpedagogik.
Skoldatatek vänder sig till skolpersonal som undervisar elever i behov av särskilt stöd, men främst med fokus på koncentrationssvårigheter och läs- och skrivsvårigheter/dyslexi.

Kontaktuppgifter till Skoldatateket i Mörbylånga kommun:
annika.johansson@skola.morbylanga.se  (spec. läs- och skriv)
marie-louise.yllenius@skola.morbylanga.se  (spec. matematik)
susanne.sporrong@skola.morbylanga.se  (IKT-pedagog)

Skoldatateket i Mörbylånga kan utöver digitala hjälpmedel låna ut material i form av sensomotoriskt material (se här) samt tyngdkragar (se här). Vi har även ljudutjämningssystem till klassrum för utlåning (se här). Utlåningsmaterialet finns att låna under en begränsad period och det är sedan upp till respektive skola att köpa in material man har behov av.


Symbolbruket har tagit fram ett material för samtal kring anpassningar med bildstöd där elever utifrån ett antal rubriker kan fundera över hur de vill ha det i skolan. Det är ett utmärkt sätt att börja kommunicera med eleven kring skolsituationen och hur man kan hjälpas åt för att skolgången ska fungera så bra som möjligt. Det finns ett liknande material för fritids.
Såhär vill jag ha det i skolan
Såhär vill jag ha det på fritids



Hjälpmedel med kommunlicens:

AppWriter är ett komplett paket med innovativa verktyg, som tillsammans utgör basen för läs- och skrivstöd på ett nytt och enklare sätt.
AppWriter är det enda läs- och skrivstödsverktyg som finns för alla plattformar och enheter, inklusive Android, iPad, iPhone, Mac, Windows och Chrome/Google Apps. Manual
Vi har licenser för åk 4-6 från 1 mars 2024.

TxtAnalyser är ett språkverktyg som kan korrigera elevernas stavfel och grammatiska fel i realtid. TxtAnalyser kan också mäta och föra statistik om elevernas skrivutveckling och färdigheter. Manual
Till sommaren 2024 kommer vi inte längre ha licens på denna tjänst.

AppWriter och TxtAnalyser är inköpta som kommunlicenser. Vi har språken svenska, engelska, spanska, franska, tyska, holländska, italienska, arabiska och rumänska (de två sista utan ordprediktion).

När du är inloggad på ditt skolmailkonto på en dator klickar du på AW-/TA-ikonen uppe till höger i verktygsfältet. Du ska bara skriva ditt skolmailkonto, inget lösenord, klicka på inloggning via Google. Sedan är det bara att köra igång.
Om du använder iPad laddar du hem appen AppWriter SE / AppWriter Pro eller TxtAnalyser. När du startar appen loggar du in med ditt Google-konto och lösenord Mörbylånga1.

På Youtube hittar du flera användbara kortfilmer om hur du använder AppWriter och TxtAnalyser.
AppWriter Cloud - instruktioner på svenska




Widgit Online
widgitonline.com är en webbtjänst där du kan logga in på ditt konto från vilken dator som helst (t. ex. PC, Mac, Chromebook) och sedan skapa, spara och dela symbolmaterial. 
Du får tillgång till tre olika sätt att jobba med symbolstöd; skapa rutnät utifrån mallar, skriva dokument med symbolstöd, skriva med symbolstöd i appen för iPad (Widgit Writer).
I alla delarna av Widgit Online har du tillgång till alla symboler i symbolbasen (över 14 000) samt talsyntesstöd både på svenska och engelska.
Widgit Online är en förenklad version av PC-programmen InPrint 3 och SymWriter 2. 
Mörbylånga kommun har en prenumerationstjänst på Widgit Online. Vill du få tillgång till det hör du av dig till en speciallärare på din skola. 


ILT Education
Hos ILT Education (fd Inläsningstjänst) hittar du inlästa läromedel, lättlästa böcker, filmer och guider på flera språk. Där finns också tjänsterna Begreppa och Polylino.
Introducera inlästa läromedel för alla elever
Logga in via Skolon. 
 


Läs- och skrivsvårigheter




Tips på hur du kan stötta eleven:

  • Se till att eleven är välbekant med AppWriter & TxtAnalyser.
  • Redovisa/lämna in muntligt: Med hjälp av en skärminspelare kan eleven redovisa muntligt istället för skriftligt. Screencastify
  • Skriva med rösten i Google docs: Om eleven sitter i ett tyst rum kan man använda sig av röstinmatning så skriver Google det man säger. Resultatet blir en grundtext som man får redigera i efterhand, lämpligtvis med hjälp av TxtAnalyser. Röstinmatning
  • Välj ett typsnitt som underlättar i webbläsaren för dyslektiker. Gå till webbstore och sök på OpenDyslexic. Så här fungerar det Funkar tillsammans med AppWriter för att få texten uppläst. 
  • Förlängd provtid gynnar elever som läser långsamt. Låt gärna eleven starta provet tidigare än de andra, så blir det mindre utpekande än om den sitter kvar längre. 
  • Andra redovisningsformer, t ex muntliga prov och inlämningar. Ett redskap för skärminspelning (t ex Snagit eller Screencastify) kan vara ett smidigt sätt att redovisa t ex en labrapport muntligt istället för skriftligt.
  • Erbjud checklistor där eleven får struktur. Så här kan en checklista för labrapporter se ut. 
  • Se till att eleven är bekant med hur Inläsningstjänst fungerar. 
  • Istället för att lämna skriftliga kommentarer när man jobbar i driven, kan man installera tillägget Kaizena som gör att man kan lämna en ljudinspelning inuti ett Google docs dokument. Både eleven och läraren måste ha tillägget installerat. Så här fungerar det
  • Leta efter video-/ljudklipp på Youtube och erbjud eleven en annan källa i stället för en skrift.
  • Scanna in papperkopior så att de blir digitala och kan användas med en talsyntes. Appwriter tillsammans med pdf
  • Sammanfatta arbetsområden i form av tankekartor. Med tankekartor blir det mindre text och det kan bli lättare för eleven att se helheter. Creaza Mindomo är ett digitalt verktyg för att skapa tankekartor, logga in via Skolon där licensen finns.
  • Använd digitala ordböcker i ne.se (kommuninlogg).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar