onsdag 27 november 2019

Hour of Code 2019

Vecka 50 (9-15 december) är det dags för Hour of Code. Precis som tidigare hoppas vi att alla elever i kommunen får möjlighet att programmera under minst en timme denna vecka. Siktet är inställt på en miljard programmerande elever!

I år kommer ideella Hour of Code att fortsätta inspirera elever till kreativitet med ett nytt tema: "Lär dig datavetenskap - förändra världen". #CSforGood 
HoC kommer att belysa hur vi kan använda datavetenskap för att göra en positiv inverkan på vår värld - från att skapa appar för att lösa ett lokalt problem, till att använda innovativa idéer inom datavetenskap för att ta itu med globala utmaningar, allt inspirerat av FNs globala mål.

Skolguide till Hour of Code
HoC - aktiviteter på svenska

Behöver du hjälp att komma igång? Hör av dig till din skolas IKT-coach för stöd, alternativt kontakta Susanne Sporrong.

Lycka till!







onsdag 14 augusti 2019

Nytt läsår

Nu är det full rulle igen efter en välbehövlig semester. Jobbhjärnan ska väckas till liv och diverse lösenord mm ska plockas fram ur minnet igen. Inte alltid så lätt, kanske.

Jag tänkte påminna om några digitala tjänster som kan vara till hjälp så här i uppstarten. Dels är det vår Google-site Pedagog Mörbylånga med det mesta man behöver som pedagog i kommunen, från blanketter och planer till undervisningstips. Pedagog Mörbylånga finns även som Facebook-grupp för den som vill hänga med där.
Nästa tips är vår blogg Digital kompetens i Mörbylånga kommun. Läser du detta har du antagligen hittat dit. Här finns det mesta du kan tänka dig behöva när det handlar om det digitala i skolan, både fortbildning för dig själv, men också tips på digitala hjälpmedel och annat att tänka på i undervisningen.
Den sista tjänsten är Skolon som är en samlingsplats för våra digitala tjänster inom skolan. Där loggar både personal och elever in med sina e-postadresser kopplade till skolan. I Skolon finns både betaltjänster med kommunlicens, men också genvägar till andra digitala tjänster som respektive skola valt att använda. Tjänster vi köpt in som därmed också är reklamfria är Elevspel, Glosor.eu samt Skolplus.

Har du eller ditt arbetslag behov av en genomgång av något av ovanstående är det bara att höra av sig till susanne.sporrong@skola.morbylanga.se eller telefon 47560, så bokar vi in ett möte utefter era önskemål.

Sprid gärna information om denna blogg till nya kollegor (och gamla som inte hittat hit).

Bildresultat för datorn i skolan

onsdag 8 maj 2019

Dela material från din Skolonsamling till Google Classroom

Med funktionen Share to Classroom kan du dela material i Skolon och din samling direkt till Google Classroom med ett par klick! 
Klicka här för att se hur du gör. 



onsdag 27 mars 2019

Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet

År 2022 ska alla skolans huvudmän kunna använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt för att främja kunskapsutveckling och likvärdighet. För att skapa förutsättningar för det behövs en rad åtgärder på nationell nivå. SKL har därför tagit fram en handlingsplan som nu överlämnats till regeringen.
Titta gärna på filmen som sammanfattar handlingsplanen.



onsdag 13 mars 2019

Källkritikens dag


Onsdagen den 13 mars är det Källkritikens dag. Internetstiftelsen har inte mindre än 35 färdiga källkritikslektioner för åk 1-9 kompletta med material, lärarinstruktioner och läroplanskoppling.
I lektionerna får eleverna bland annat granska Youtube och fejkade bilder,
reflektera över sina egna Googlesökningar och fundera på hur snabbt rykten kan spridas på nätet.
UR Skola har en filmserie i ämnet som heter “Är det sant?”. Den riktar sig till åk 4-6.


Bildresultat för källkritik

onsdag 27 februari 2019

Bildstöd

Nu finns SymWriter 2 och InPrint 3 att installera på dator för den som har behov av det. De ligger under startmenyns Installera, alternativt i Zenworks Agent på skrivbordet.
För den som har Chromebook finns en lite enklare variant, Widget Online, att tillgå för åk 1-9. Din speciallärare ger dig tillgång till den.

Vad är InPrint 3?
InPrint 3 är ett redskap där du gör material för utskrift som innehåller bildstöd i form av Widgitsymboler.

Vad är SymWriter 2?
SymWriter 2 är ett skrivstödsprogram där den som skriver får stöd av Widgitsymboler och talsyntes.

Läs mer på Symbolbruket och Hargdata på www.symbolbruket.se.


torsdag 31 januari 2019

Tillägg till Google Formulär - Choice Eliminator 2

Choice Eliminator 2 har kommit i en ny version efter nyår. Plocka bort det gamla och lägg till det nya (gula) i stället. Tillägget till Google Formulär gör att man i förväg kan begränsa antalet personer som väljer ett svar, t. ex. tider för utvecklingssamtal eller platser på en temadag eller elevens val. Allt eftersom personer väljer ett svarsalternativ elimineras dessa då platserna är slut. Se instruktionsfilmen som Caroline har skapat.


onsdag 16 januari 2019

Vektor

Cognition Matters är en svensk icke-vinstdrivande stiftelse. De har bland annat utvecklat Vektor.
Vektor är baserat på forskning om tidig matematisk inlärning och framtaget av ledande forskare i samarbete med erfarna spelutvecklare. Det är en lekfull och engagerande app som passar både barn utan matematiska förkunskaper, och barn med 1-2 års skolgång bakom sig. Äldre barn med svårigheter i matematik kan också ha nytta av Vektor. Eftersom det är så gott som språkfritt kan det användas av barn med olika modersmål. Till hemsidan för mer information.

Vektor finns som app i App Store till iPad.
För att Vektor ska fungera i Chromebook behöver du först hämta appen "Crosswalk Project Runtime", sedan appen "Vektor". Du hittar dessa i Chrome Web Store.
Behöver du hjälp med detta, kontakta skolans IKT-coach eller någon av IKT-pedagogerna.