torsdag 19 november 2020

Skolon som app till iPad

Nu finns Skolon som app till iPad. Det innebär att man kan använda sitt Skolonkonto och därmed sina digitala verktyg från sin iPad. Appen läggs till på alla skolans iPads. 




torsdag 15 oktober 2020

Hour of Code v. 42-50

Nu är det dags för Hour of Code igen. Med start den här veckan och fram till den 11 december kan ni ta chansen att köra en timme eller mer med programmering. Det spelar ingen roll vilka ämnen du undervisar i, det finns något för alla.

Här finns årets tips på aktiviteter, men självklart kan man välja vilka övningar man vill som passar för åldersgruppen. Titta på filmen för att få inspiration och tips. 



Dela gärna med dig av aktiviteter ni genomfört i vår Facebookgrupp "Pedagog Mörbylånga"

Har du frågor eller behöver hjälp med att komma igång? Kontakta IKT-coachen på din skola, eller IKT-pedagog Susanne Sporrong. 

onsdag 16 september 2020

Google Uppgifter/Tasks i stället för Fästisar(Post-It-lappar)

 






Efter uppdateringen till Windows 10, eller för den som i stället för PC har en Chromebook, finns inte Fästisarna kvar längre. Ett mycket effektivare sätt att skapa en "att-göra-lista" är att använda sig av Google Tasks. Eftersom det är en digital lista som du skapar i Google, kan du också hitta den på alla enheter du loggar in på, t ex dator/Chromebook, smartphone eller surfplatta. 











onsdag 26 augusti 2020

Nytt läsår, nya möjligheter

Det nya läsåret har rullat igång, och i år har vi några nyheter att bjuda på. Dels har vi Polyglutt Skola för F-3, dels Gleerups digitala läromedel för åk 4-9. Båda dessa tjänster finns som kommunlicenser tillgängliga på alla skolor. 

För att komma åt Polyglutt Skola, behöver du ladda ner en app till iPad eller Chromebook för att komma åt den fulla versionen. Kontakta Susanne Sporrong om du behöver hjälp med detta. För att komma åt den något enklare versionen, kan du logga in på app.polyglutt.se via internet. 

Polyglutt by ILT Inläsningstjänst AB


Missade du introduktionen av Gleerups, kan du ta del av den här: Utbildning Gleerups 

Här är några andra användbara länkar: 

1. Gleerups supportcenter https://www.gleerups.se/support 

Här hittar ni manualer, filmer, stöd mm

 

2. Gleerups checklista för att komma igång  

https://www.gleerups.se/gleerups/pdf/kom-igang-checklista.pdf  

 

3. Via länken nedan hittar ni våra olika webbinarium

https://www.gleerups.se/pa-gang/evenemang  

 

4. Stöd för vårdnadshavare

https://www.gleerups.se/support/vardnadshavare  


                           Läromedel för årskurs 4-6 | Hem


onsdag 10 juni 2020

STL - skriva sig till lärande

Skriva sig till lärande (STL) är en modell som ökar lärande och språkutveckling genom att kombinera pedagogik och digital teknik. Forskning visar att STL ger förbättrade elevresultat och ökar likvärdigheten i skolan.
AV Media i Kalmar län kommer i samarbete med SKR under nästa läsår att erbjuda fortbildning i STL. Alla träffar kommer under hösten att vara digitala, men i realtid på måndagar mellan 14.30-16.30. Under ht är fem träffar inplanerade. Efter genomförd kurs blir man diplomerad och kan handleda STL-utbildningar.
Är du intresserad, hör av dig till din rektor. Anmälan ska vara hos AV Media senast 19 augusti.


                                         So, what next? - Prep Classroom Tech Talk

onsdag 27 maj 2020

Polyglutt skola - nu även som webbversion

Inläsningstjänsts Polyglutt skola har nu kommit i en betaversion för webben. Detta innebär att man inte behöver installera någon app för att komma åt böckerna. Man loggar in med sina vanliga inloggningsuppgifter via app.polyglutt.se. I dagsläget är det något begränsade möjligheter eftersom det är en betaversion, men nya funktioner tillkommer kontinuerligt.


ILT Inläsningstjänst öppnar upp Polyglutt för alla barn och elever ...


onsdag 1 april 2020

Screencastify - skärminspelningsverktyg

Skärminspelning kan vara till stor nytta när du vill förmedla något till dina elever som kanske inte är i skolan. Du spelar helt enkelt in det som sker på din skärm, och du kan även spela in röst och bild. Det blir mer personligt när eleverna kan höra sin lärares röst och kanske även se denne i bild.
Ett annat användningsområde är att låta eleverna använda Screencastify för exempelvis redovisningar.
Matnyttiga tips kring användning för både lärare och elever hittar du bland annat på Pedagog Trelleborg

.

onsdag 11 mars 2020

Källkritikens dag 13 mars



På fredag är det dags för Källkritikens dag som inrättades 2017. Den syftar till att belysa vikten av källkritik och flera organisationer och myndigheter uppmärksammar dagen genom att ta fram undervisningsmaterial och ordna olika event.

Internetstiftelsen har ett stort utbud av material för den som vill passa på att ha några extra källkritikslektioner under dagen. Det finns bland annat en guide i vad källkritik på internet är och varför det är viktigt. För att hitta lektioner som passar dig och dina elever, finns det en filtreringsfunktion där du kan söka på ämne och årskurs.

Källkritik på internet
Så gör du


 "Det nya hotet" från Statens Medieråd 

onsdag 5 februari 2020

Seterra i Skolon

Nu hittar du Seterra i Skolon!
Äntligen har vi fått till en kommunlicens på Seterra. Loggar du in i Skolon och klickar på Seterra-appen, slipper du reklam.
Seterra är ett geografiprogram där man med hjälp av blindkartor lär sig städer och länder i hela världen. Det är ett uppskattat program bland eleverna.