fredag 17 december 2021

Nyheter i LanSchool Air

Under hösten har det tillkommit funktioner i LanSchool Air. Bland nyheterna finns möjligheten till skärmdelning, se vilka flikar eleven har öppna samt att ta en bild av skärmen. Titta på filmen för att få veta hur du kan använda LSAs alla funktioner på ett smidigt sätt. 


Har ni behov av en workshop i LanSchool Air eller något annat av våra digitala verktyg, hör av er till IKT-pedagog Susanne Sporrong eller skolans IKT-coach. 










onsdag 6 oktober 2021

Polylino i stället för Polyglutt

I september bytte Polyglutt skola namn till Polylino skola. Det innebär att ni som hämtat ner appen Polyglutt till Chromebook behöver hämta Polylino i stället. Du hittar den i Playbutiken på din CB. 

Barbro Westlund publicerade under september sin nya lärarhandledning till Polylino skola. Den finns nu att ta del av via tjänsten.

Vill ni ha en workshop i arbetslaget / på skolan? Hör av er till Susanne Sporrong. Vi har licenser för åk F-3 i kommunen i nuläget. 




fredag 10 september 2021

Våra digitala tjänster i Skolon

Så har det nya läsåret rullat igång med full fart. Förhoppningsvis fungerar de digitala verktygen som förväntat, och ni är sugna på att ta del av några nyheter. 

I Skolon har vi ett nytt verktyg kopplat till Skolplus. Det är Rörelseäventyret, som är perfekt när man behöver en kort paus i skolarbetet. Du hittar filmer, rörelsebingo och annat kul där. 

I Skolon hittar du också Inlästa läromedel från Inläsningstjänst, nu integrerade vilket innebär att man slipper logga in i tjänsten. Där hittar du också Begreppa, flerspråkiga filmer, samt Polylino skola (fd Polyglutt) som är en digital boktjänst. Vi har licenser för Polylino skola för åk F-3 i nuläget. 

I Skolon hittar du numera även SLI Play, vilket innebär att man inte behöver ett eget konto hos AV Media längre, inloggningen sker direkt från Skolon. 

Tjänsterna Elevspel och Glosor.eu som finns i Skolon är reklamfria, till skillnad från om du använder gratisvarianten direkt på nätet. Om du är kopplad till en eller flera klasser i Skolon kan du dela ut uppgifter och övningar direkt till dina elever från dessa tjänster. Är du inte kopplad till rätt elevgrupp, kontakta din IKT-coach.

Jag vill också påminna om tjänsten Creaza, även den hittar du i Skolon. Där kan man skapa digitala berättelser, redigera film, skapa tankekartor och poddar mm. Nedan finns länkar till kommande webinarier.

Seterra som är ett geografispel och Sveriges historia som är ett lektionsmaterial för åk 4-9 från Statens Historiska muséer, hittar du också i Skolon. 

Utöver nämnda tjänster har varje skola lokala verktyg varav de flesta är genvägar som kräver inloggning. Gleerups är ett av dessa. 

Vill du eller arbetslaget ha en workshop kring detta, är det bara att höra av sig till IKT-pedagog Susanne Sporrong. 


onsdag 2 juni 2021

Digitala lektioners fortbildningsdagar 15-16 juni

Fortbildningsdagar med Internetstiftelsen och SETT

Avsluta läsåret med två inspirerande eftermiddagar fyllda med fortbildning, nya perspektiv och inspirerande samtal!

Tisdag och onsdag eftermiddag i vecka 24 erbjuds du kostnadsfritt att delta i digital fortbildning arrangerad av Internetstiftelsen och SETT. 

Eventet består av två eftermiddagar och är uppdelat i fristående block så att du lätt kan välja de bitar som är relevanta för dig. Tisdagens tider är 13-15.20 och onsdagens 13-15. 

Här hittar du programmet

Här anmäler du dig


5 anledningar att delta

  1. Konkreta tips på hur du och kollegorna i din skola kan ta er an digital kompetens i undervisningen.
  2. Inspirationsföreläsningar av en internationell talare som ger dig nya insikter och perspektiv.
  3. Uppdatering om den senaste utvecklingen med digitala nationella prov och digitala identiteter.
  4. Fortbildning från ledande experter.
  5. Inspiration från kollegor som berättar hur de arbetar med digital kompetens på sina skolor. 









torsdag 20 maj 2021

Sveriges historia - ny tjänst

Sveriges historia är en digital undervisningsresurs för skolan. Här kan lärare hitta inspiration till historielektionerna och elever få tillgång till material som utgår från historiska föremål. Lektionsmaterialet spänner över mer än tusen år, från vikingatid fram till nutid. 

Undervisningsresursen riktar sig till mellan- och högstadiet. Materialet presenteras som lektioner. Till varje lektion hör en lärarhandledning med förslag till lektionsupplägg. Alla lektioner matchas mot kursplanen i historia. 

Lektionerna är skapade av muséer från hela Sverige och drivs och förvaltas av Statens historiska muséer. 

                                                                           

                                                           Sveriges historia hittar du i Skolon!                                                                                        

Filmare: Leonardo Wehlander. Produktion: (klippning och redigering) Bazooka.



Foton: Erik Lernestål, Statens historiska museer.

onsdag 5 maj 2021

Webbinarium med Creaza

För att göra det enklare att fokusera på en specifik del av Creaza så har vi återigen delat upp webinar efter verktyg. Vi håller på i ca 35 minuter per verktyg ochsamtliga webinar spelas in. Obs max 100 deltagare, anmäl er på länken.

YT-header (4)

Vi börjar den 17/5 klockan 15.15 med Cartoonist som är ett digitalt berättande verktyg där pedagoger och elever kan skapa tecknade serier, presentationer, animationer samt redigera film . I detta webinar går Karin Bostrand igenom hur Cartoonist fungerar, berättar hur hon själv använt Creaza i Täby samt visar elevexempel från andra användare. 

 

Vi fortsätter med AudioEditor den 18/5 klockan 15.35-16:00. I AudioEditor kan du och eleverna skapa podcasts och andra ljudberättelser. 

 

Den 20/5 klockan 15.15 avslutar vi webinar-våren med Mindomo. Mindomo är som bekant ett verktyg för att skapa tankekartor och presentationer.

 

Vi håller tummarna för att vi får "träffa er" på något av dessa tillfällen. 

 

Ha en fortsatt fin vecka!


Med kreativa hälsningar,


Creaza-teamet!

onsdag 31 mars 2021

Gleerups användardagar

Tre dagar med tre spår under tre veckor!
Gleerups användardagar blir annorlunda i år. När vi inte har möjlighet att mötas rent fysiskt, erbjuder vi istället ett fullmatat digitalt program som gör att vi får chans att träffa fler av er än någonsin.

Vi möts i tre olika spår, för dig som jobbar på grundskolan, gymnasieskolan eller som skolledare/IKT-pedagog.

Varje spår erbjuds under tre olika eftermiddagar, allt för att så många som möjligt ska få en chans att delta. Välj det spår och datum som passar dig! 
/Gleerups 


Vi i Mörbylånga kommun har snart avslutat första året med Gleerups digitala läromedel för kommunens alla skolor. Passa på att förkovra dig under användardagarna så att du får ut mesta möjliga av läromedlet. 

Grundskolespåret med fyra inspirerande seminarier kan du delta i antingen 13, 22 eller 28 april mellan 15-16.30.

Gymnasie- /vuxenutbildningsspåret bjuder på tre seminarier antingen 14, 20 eller 29 april mellan 15-16.30.

Skolledar- /IKT-pedagogspåret bjuder också på tre seminariet den 15, 21 eller 27 april mellan 15-16.30.






onsdag 17 mars 2021

Nyheter i Creaza

Du kommer väl ihåg att vi har licenser på Creaza? Du loggar in via Skolon med ditt Googlekonto. I Creaza kan elever och lärare skapa tecknade serier, filmer, digitala historier, tankekartor och presentationer. 

Nu kommer det nyheter och uppdateringar. Gå gärna in på deras blogg och titta. 

Efter påsklovet kommer det att erbjudas nya webinar med Creazas duktiga pedagoger. Då blir det fokus på ett verktyg i taget. Anmäl dig till den eller de workshops du är intresserad av via länkarna nedan. Du som är anmäld kan se webinarier i efterhand om så önskas. 





Hör av dig till susanne.sporrong@skola.morbylanga.se om du vill ha hjälp att komma igång med ett projekt i klassen. 







torsdag 4 mars 2021

Skolpartnerdagarna - digital mässa 16 & 17 mars

På eftermiddagarna (kl 13-17) den 16 & 17 mars arrangerar Advania Skolpartnerdagarna, en helt ny digital skolmässa som riktar sig till alla som arbetar inom skola och utbildning i och runt Sveriges viktigaste rum - klassrummet! 

Dessa två dagar kommer att innehålla storföreläsningar, breakout-pass och mässbesök som varvas med underhållning. 

Du kommer att få/har fått en inbjudningslänk via mail. Du går på de föreläsningar/pass du själv är intresserad av. Passa på att kompetensutveckla dig dessa dagar som kommunen köpt platser till för förskolans och skolans pedagoger!

Preliminärt program finns här. 

Inspirationsfilm om mässdagarna (2 min.)


fredag 12 februari 2021

Källkritiksutmaningen 1-31 mars

I veckan kom det ett pressmeddelande från Skolforskningsinstitutet om hur viktig lärarens roll är i utvecklingen av elevers källkritik. Lärare har en nyckelroll för att utveckla elevers källkritik Det finns flera intressanta artiklar att läsa om källkritik på Skolportens webbplats

Under mars pågår Internetstiftelsens källkritiksutmaning. Här har jag samlat länkar till lektionspaket för åk F-9. Varje paket innehåller flera lektioner. Hör av dig om du vill ha hjälp med något!


Lektionspaket åk F-3

Börja förstå källkritik (bd, so, sv)

Nosa på källkritiska frågor (bd, so, sv)

Nosa på källtillit (so, sv)

Lektionspaket åk 4-6

Koll på källkritik (bd, so, sv)

Grunderna i källkritik och källtillit (bd, so, sv)

Koll på digitala källor (so, sv)

Lektionspaket åk 7-9

Introducera källkritik (bd, so, sv, tk)

Fatta fria källor och fejkade sidor (bd, so, sv)

Introducera källkritik och källtillit (so, sv, tk)

Undersök, granska och använd digitala källor (bd, so, sv)


Bild: Kristina Alexanderson, Internetstiftelsen





















onsdag 20 januari 2021

Breakout Rooms i Google Meet

Det finns ett tillägg till Chrome där du kan skapa Breakout rooms, dvs dela in ditt Google Meet i smågrupper. Du hämtar tillägett i Chrome Web Store. 


Här är en film som visar hur det fungerar:



fredag 15 januari 2021

Google Meet + Jamboard + Classroomscreen

Sara Bruun (lärare, IKT-pedagog och bloggare på Skolvärlden) har sammanfattat användningen av Google Meet, Jamboard och Classroomscreen i en film som du kan ta del av här. 




fredag 8 januari 2021

Distansundervisning

 Så här kan du använda bl a Googles verktyg om/när skolan går över till fjärr-/distansundervisning

Konkreta råd om undervisning på distans (SPSM)

Foto: Kristina Alexandersson

Skolverkets tips för lektioner med digitala verktyg:

  • Planera lektionerna noga och håll det enkelt.
  • Ha en tydlig arbetsgång till varje lektion.
  • Var tydlig med hur kommunikationen ska gå till under lektionen.
  • Varva korta genomgångar med övningar för att öka interaktionen, annars blir lektionen lätt en monolog. Detta ökar också möjligheten till sampel på lektionerna.
  • Presentera vad du kommer att ta upp innan du börjar lektionen.
  • Använd bildstöd, till exempel en presentation som eleverna kan återgå till om de behöver.
  • Ge så många som möjligt en chans att prata på lektionen, ha en struktur för talarordningen så att du kan fördela talutrymme.
  • Ge konkreta elevuppgifter med klara instruktioner som inte tar längre tid än själva lektionen för att elever ska ha en rimlig arbetsbelastning. Ge gärna färre och mindre omfattande uppgifter som det går att ge snabb återkoppling på. Ge både skriftliga och visuella instruktioner, exempel på vad som förväntas och var tydlig med bedömningskriterier. Erbjud gärna alternativa sätt att lösa uppgifter på.
  • Försök hitta kommunikationsvägar för kontinuerlig dialog med eleverna via till exempel chattar eller andra forum som eleverna använder.
  • Informera eleverna vad de ska göra om någonting är oklart eller om någonting slutar fungera.
  • Lägg in rörelsepauser och förslag på rastaktiviteter.
  • Följ skolans vanliga rutiner för användning av mobiltelefoner.


Skolverkets tips för att skapa samspel vid distansundervisning

Både elever, lärare och annan personal kan känna sig isolerade vid distansundervisning. Många saknar samtalen och stunderna tillsammans, skolan är ju så mycket mer än lektionerna. För att eleverna ska hålla sig engagerade och motiverade behöver läraren få igång samspelet mellan elever.

Det går att skapa samspel till exempel genom att

  • börja lektionen med upprop och hälsa på alla, låta alla göra sin röst hörd och bli sedda
  • låta eleverna diskutera och inte vara för snabb med att svara på frågor
  • dela in eleverna i smågrupper eller bikupor för att diskutera frågor, de kan ringa varandra eller göra egna digitala småmöten
  • stämma av efter lektioner om eleverna hängt med, till exempel genom att skicka en fråga om lektionens innehåll som eleven ska svara på
  • har regelbundna, schemalagda avstämningar med eleverna
  • ge eleverna i uppgift att skriva en logg för hur det går att arbeta på distans som du kan ta del av
  • ge kontinuerlig återkoppling till eleverna.