tisdag 4 december 2018

Jultema i Creaza


Nissen_kommer

Nu har Creaza publicerat ett nytt jultema samt en kalender i uppgiftsbanken.
https://web.creaza.com/blog/se/julkalender-och-nyheter-i-creaza

Kom ihåg att logga in via Skolon, där har vi tillgång till betaltjänsten.

onsdag 28 november 2018

Hour of Code v. 49


Vecka 49 är det dags för årets största utbildningsevenemang med Hour of Code.
Över 100 miljoner elever världen över kommer att delta. Vi hoppas att du och dina elever också vill vara med.
Ingen tidigare erfarenhet krävs som lärare, och det finns övningar man kan göra helt utan internet-uppkoppling eller datorer.
Ingen tidigare erfarenhet krävs som lärare, och det finns övningar som skolorna kan göra helt utan internet-uppkoppling eller datorer! 

Aktiviteter på svenska

torsdag 8 november 2018

Hur man vet om eleverna har lärt sig något?

Dylan William betonar att betonar att det är viktigt att  skapa effektiva diskussioner, aktiviteter och uppgifter som kan visa i vilken utsträckning eleverna har lärt sig/förstått. Ett sätt kan vara att använda sig av olika Exit tickets (aktiviteter i slutet av lektionen) tex Mentimeter Det är då viktigt att inte formulera frågan "har du lärt dig något?" utan istället formulera den utifrån vad eleverna skulle ha lärt sig, tex "Är 5 upphöjt med 3 detsamma som Alt 1 15 Alt 2 125 osv...

Man kan också använda sig att eleverna själva formulerar provfrågor eller frågor till sina klasskompisar. Här nedan följer lite förslag på olika redskap för att låta eleverna formulera Exit tickets:




  • be eleverna göra egna tankekartor över området. Tex Mindmup 2.0 kan man jobba flera i samma tankekarta
  • låta eleverna tillverka egna flashcards som de sedan får använda för att sammanfatta arbetsområdet för en kompis.
  • be eleverna att tillverka en egen fusklapp som max får vara 10x10 cm stor. Vad ska de ta med? Vad är viktigt inom detta området? Givetvis så får de ta med lappen till provet!
  • låta eleverna ta en bild och i bilden sedan bädda in små ljudspår mha Thinglink där de berättar om vad bilden handlar om.
  • tillverka en egen serie i Creaza  (nås via skolon
  • i matematiken så ska de hitta på en liknande uppgift som en annan grupp får lösa.
  • presentera felaktiga elevlösningar där eleverna ombedes att hitta felen.


torsdag 25 oktober 2018

Instruktioner mm till workshopparna på höstlovet

8-11 Skansen, Alun, Gårdby (pass 1: 8.00-9.20, kaffe: 9.20-9.40, pass 2: 9.40-11.00)
13-16 Färjestaden, Torslunda, Glömminge (pass 1: 13.00-14.20, kaffe: 14.20-14.40, pass 2: 14.40-16.00)
Fika: bulle, frukt & kaffe serveras på vagn på balkongen ovanför biblioteket.

onsdag 10 oktober 2018

Workshop Programmering -allt från Bee Bot till effektivare kod

Hands on hjälp på plats
Jag kommer from v.41 att vara ute på kommunens skolor de dagar som min IT-tid ligger dvs tisdagar och torsdagar. Testar att vara ute i verksamheten istället för att erbjuda fortbildning efter kl 15. De närmaste 5 veckorna så är jag på Torslunda skola (tis) och Gårdby skola (tors). Därefter ska jag till Glömminge (torsdagar). Ledigt tis from v.47 för Alun/Färjestaden/Smaragd att boka!

Vid första besöket i Torslunda hann jag med att:
 -workshop Intro till Programmering i Förskoleklass. Nästa pass så introducerar vi Bee Bots i Förskoleklass.

Workshop del 2 Bee Bot Övningar
Workshop för lite äldre barn del 3 Datalogiskt tänkande
Workshop för lite äldre barn del 4 Effektivare Kod
-Prata lite med ngr lärare om hur man bäst organiserar sitt Google Classroom så att man nästa år kan använda gamla inlägg.
-mycket prat om pedagogik och om man inte kan göra ngt "roligt" på chromebookarna förutom att spela spel. Blev ett inlägg på bloggen som reflektion på kvällen.
-Installera 5 appar i svenska, matte och programmering på år 1:s ipadvagn med syfte att nästa gång visa apparna för ettorna. Det är en MDM-lösning på G i kommunen dvs IT-service skjuter ut vilka appar man ska ha på plattorna istället. Kräver inget apple-id. Detta kommer att spara massor av tid. Det tog över 3 timmar att installera apparna i Torslunda. Susanne och jag har börjat att klura på en APPlista med ca 5 appar i sv, ma osv som sedan IT-service kommer att skjuta ut till paddorna mha MDM-lösningen. Hellre att vi har ett fåtal appar som man vet fungerar och att de verkligen finns på paddorna när man ska ha dom än som det är nu. Idag är det bökigt att komma igång med ipaderna. De blir lätt liggande.

Jag hoppas att det ska bli mycket lättare att våga testa ngt man har gått och funderat på, men kanske skjutit på. Om inte så är jag ju en extra vuxen i klassrummet........

tisdag 9 oktober 2018

Kan man inte göra ngt kul på Chromebookarna?????

Idag har jag varit i Torslunda skola och fick då frågan av både lärare och elever om man inte kunde göra något KUL på Chromebookarna. Kul och kul tänker man direkt som lärare. Allt kan väl inte vara kul. Men det kanske är lättare att börja jobba på datorn om man har en rolig ingång. 

Lite Quizzverktyg som eleverna brukar tycka är roliga:
-kahoot Det tar tid att skapa kahoots så mitt tips är att låta eleverna skapa egna kahoot som de sedan får spela upp för klassen. Bara genom att se hur eleven ställer sina frågor så ser man på vilken kunskapsnivå eleven ligger. Man kan också som lärare söka efter färdiga quizz som andra lärare gjort.
-elevspel (logga in via skolon så slipper du reklamen)
Mera ämnesinriktade sidor:
-Unga fakta tex testa ordförrådet
-Alien attac träna på de fyra räknasätten, enkelt spel där du skjuter ner tex 2x2
Math Invaders  (tränar även andra räknesätt, mera avancerat)
-Hoppande Pingviner (multiplayer möjligt)
Granny Prix (gamla tanter tävlar i rullstol)
Mathman (ät upp monster i din väg, påminner om Pacman)
Mathmodels 

Lär dig om programmering:
-Codecombat -lär dig koda i spelmiljö

onsdag 3 oktober 2018

Genomföra prov digitalt på Chromebook

From idag så finns ChromeX tillgängligt för alla elever i år 6-9 på alla kommunens skolor som använder Chromebooks med eleverna. Kostnaden tas på central nivå.

ChromeX är en tjänst där internet stängs av för eleverna under provtillfället och efter att de har lämnat in provet så har de inte tillgång till sitt prov. Dvs det är en tjänst för att genomföra prov på ett säkert sätt.

Bra om alla som ska genomföra NP i Eng och Sv testar i god tid innan de nationella proven som MÅSTE genomföras digitalt (uppsatsproven).

Vi kommer att erbjuda workshop v. 44 för tjänsten ChromeX, men det är ett enkelt system.


Proven kan skapas på två sätt:
  •  Antingen via webben  https://chromex.io/ och logga in med ditt Google-konto 
  •  Inifrån Classroom.
Här finns instruktioner till ChromeX:

onsdag 19 september 2018

Digitala lektioner från Internetstiftelsen

Internetstiftelsen har tagit fram ett fritt material för lärare i digital kompetens. Du kan enkelt filtrera fram det som är relevant för dig - vilken årskurs du jobbar i, vilket ämne du undervisar i och vilket område du ska jobba med. Adressen är digitalalektioner.iis.se
I filmen nedan får du en snabbgenomgång av hur du kan använda dig av materialet. 



tisdag 18 september 2018

Inloggningsproblem på elevernas Chromebookar.

Efter att ha varit igång några veckor nu så märker vi eleverna ibland får problem att logga in. Vi har löst detta genom att ngn som är Admin har rensat cookies i deras Google-profil. Men efter att ha varit i kontakt med Wizkids (de som står bakom synken mot procapita som vi betalar för) så säger de att felet ligger på Googles sida och de tipsar om ett enkelt sätt som eleverna själva kan göra:


lördag 8 september 2018

Möjlighet att nu lägga till KLASSMATERIAL och KOMMENTARSBANK till Classroom

Sedan nylanseringen av Classroom släpptes i början av terminen så har lärare över hela Sverige saknat möjligheten att lägga till klassmaterial tex kursplaner, tankekartor, sammanfattningar etc till sina klassrum. Efter lanseringen så fanns bara möjligheten att tilldela eleverna uppgifter och frågor. Men i lördags så släpptes en update som möjliggör att nu kan man lägga till MATERIAL under KLASSUPPGIFTER (se bilden nedan).

Vi väntar fortfarande på nyheten nedan som har kommit till kommuner som Gsuite dvs:
  • Create quizzes in locked mode—You can use a locked mode to keep students focused when taking Google Forms quizzes on managed Chromebooks. And you'll be able to create Google Forms quizzes from Classroom, making the assignment process easier and faster.  (på Chromebooks kommer du att kunna låsa internet när du kör ett formulär inifrån Classroom).
Nu finns det möjlighet att använda en ska KOMMENTARSBANK när du kommenterar i driven:




torsdag 23 augusti 2018

Nyheter i Gmail

Funktionerna du brukar använda i Gmail har fått nytt utseende. Dessutom finns det nya sätt att ordna inkorgen, visa kommande händelser och ta hand om e-posten. Här är några av nyheterna:

  • ordna e-post i inkorgen
  • skjuta upp e-post till senare
  • använda svarsförslag och förslag på uppföljning
  • anpassa inkorgen (göra större eller mindre)
  • visa eller dölja menyn
  • använda Kalender, Tasks, Keep och tillägg utan att lämna Gmail
Testa nya Gmail så här:

  1. Öppna Gmail på datorn.
  2. Klicka på Inställningar Inställningar uppe till höger och sedan Testa nya Gmail.
Om du ändrar dig kan du klicka på Inställningar Inställningar och sedan Återgå till klassiska Gmail.

torsdag 16 augusti 2018

Nyheter i Google Classroom from aug 18

För klassrum skapade efter skolstarten ht18 så kommer inte Google Classroom att se likadant ut som det brukar. Den gamla flödesfunktionen som innehöll både kommentarer och uppgifter blandat har nu renats upp i ett separat flöde (med kommentarer) och klassarbete (där uppgifterna finns grupperade).

För jämförelse mellan gamla Classroom och nya, se bildspelet nedan:




Läraren Sara Bruun har spelat in en bra film där hon berättar om nyheterna i Classoom. OBS!! När detta inlägg publiserats har inte Mörbylånga kommun fått tillgång till "locked quizzes" (möjlighet att på Chromebook låsa internet när eleverna genomför ett formulär inifrån Classroom, "grading tool" (möjlighet att ge feedback mha kommentarsbank).  Men det kommer under hösten. När vet bara Google:)

 

onsdag 15 augusti 2018

Anmäla elevsjukdom, elevschema och uppdatering av Edwise

From ht18 så når eleverna schemat på två sätt:

  • Eleverna använder schemavisare till tjänsten TimeEdit där de sedan söker på sin skola & klass och därefter visar schemat.
  • prenumerera på kalendern som visas i TimeEdit och sedan se sitt schema via Google Kalender. Två veckor i taget visas då för eleverna.
    Alla prov som lärarna skriver in i provschemat (år 7-9) markeras med "en röd prick" i TimeEdits schemavisare och med text när man för muspekaren över lektionen i Google Kalender. Tydligast syns alltså i TimeEdit.

    Anmäla elevs frånvaro from ht18


    From hösten så används en app från Tieto Education som finns för både android och ios (sök på Tieto Edu i playbutiken/appstore). Du kan läsa mera på kommunens hemsida om detta. Där finns också manualer till appen för att informera målsmän etc. När målsmän anmäler frånvaro mha appen så dyker frånvaroanmälan upp direkt i Edwise. Men anmälan syns inte förrän du som mentor har godkänt anmälan inne i Edwise.
    Uppdatering av Edwise
    När du som pedagog klickar på "tjänster/frånvaro.." så märker du att Edwise har ändrat utseende. Tänk på att du som pedagog ALDRIG SKA SKAPA LEKTIONER i Edwise, detta gör skoladmin. Annars blir det fel när vi räknar ihop undervisningstiden för eleverna enligt timplanen. Flera länkar: Manual för hur du för frånvaro i Edwise Presentation av Susanne Rydqvist om Edwise (short-version av manualen)

onsdag 13 juni 2018

Skolon


Efter nästan ett år av arbete med att synka Skolon med skolornas system, är det äntligen igång!
Kommer ni ihåg att ni fick en presentation i aulan i augusti?
Skolon är en plattform som samlar våra digitala program, spel, verktyg mm.
Allt som vi lagt in i Skolon är GDPR-säkrat och reklamfritt. Elever och lärare loggar in via Skolonknappen,
och kommer då åt alla verktyg utan vidare inloggningar. Detta med undantag av tjänster man själv
väljer att lägga dit och som inte har avtal med Skolon.
Det finns möjlighet till provperioder på många av tjänsterna som finns via Skolon,
så testa gärna och tipsa skolans IKT-coach om det är något ni tycker skolan eller kommunen ska
gå vidare med. Det finns en tipsa-knapp till detta.

I nuläget har vi köpt kommunlicenser på Skolplus och Elevspel, samt licenser för åk 4-9 på Glosor.eu.

onsdag 6 juni 2018

TakeOut-överföra filer från skolans drive till nytt gmailkonto (för år 9)

För elever/personal som vill föra över filer från skolans drive till ett nytt konto så kan man använda en tjänst från Google som heter TakeOut. Jag har testat och det fungerar klockrent.

A. Rensa din drive på onödiga filer. Mappa upp osv.

B. Starta kopieringen

  1. Öppna Överför innehållet i ditt skolkonto.
  2. Ange e-postadressen för Google-kontot dit du vill kopiera innehållet.
  3. Välj Hämta kod.
  4. Titta i Gmail-inkorgen i ditt Google-konto efter en e-postbekräftelse från Google. Välj Hämta bekräftelsekoden i e-postmeddelandet. En ny flik öppnas med en kod.
  5. Öppna sidan Överför innehållet på nytt i skolkontot. Ange koden och välj sedan Verifiera.
  6. Välj det innehåll du vill kopiera och sedan Starta överföringen.

Mer information om kopieringen

  • Kopieringen görs oftast inom några timmar, men det kan ta upp till en vecka.
  • De kopierade filerna kan visas i omgångar på ditt Google-konto under kopieringsprocessen.
  • När kopieringen av filerna är klar får du ett e-postmeddelande till din Gmail-adress.

måndag 9 april 2018

Google Summit Kalmar 2018

Idag var det en träff i Kalmar anordnad av Kalmar kommun och Advania. Efter en gemensam start så hade man möjlighet att delta på olika workshops.

Vid den gemensamma starten så lyftes bland annat frågor om framtidens lärmiljöer. Föreläsaren tipsade om att läsa alster av Peter C Lippman. Att försöka skapa hörn i sitt klassrum och L-formade klassrum var tydligen optimalt för att skapa flera små klassrum i rummet. Här kan du bla läsa om hans tankar om varför stora öppna ytor inte fungerar i en skola och hur man med små knep kan skapa dessa små breakout-områden där lärande sker.

Andra saker som lyftes i introt var att de är viktigt att öva på strategier för att minnas i skolan och där kunde ibland penna och papper vara lämpligt (tex för att man lättare lär sig nya saker när man aktiverar det motoriska sinnet genom att man skriver), ibland mobilen (tex anteckningar som du måste har tillgängliga snabbt) och ibland att skriva på dator (tex bearbeta en uppsats).



Ett flertal redskap presenterades under dagen. Många har vi själva anordnat workshops för i kommunen. För att nämna några som togs upp; Edpuzzle, Padlet, Screencastify, Google presentationer, Tillägg till Docs..

Ett nygammalt verktyg för mig var Nearpod. I Nearpod så skapar man sig en digital lektion där man både kan blanda exit tickets (som mentimeter) med innehåll. MAn slipper skifta mellan mentimeter ibland och sin presentation. En allt i ett lösning. Detta verktyg tänker jag testa på en årskurs 8 i kemi nästa vecka. Så här ser deras lektionsplanering ut i Nearpod:  https://share.nearpod.com/XuT54SpIYL

tisdag 27 mars 2018

Tillägget Choice Elimator 2 till Google Formulär

För ngn vecka sedan blev jag tipsad om ett bra tillägg till Google Kalkylblad. Tillägget gör att man allt eftersom att personer svarar på en enkät kan eliminera svarsalternativ. Tex om du vill bjuda in till utvecklingssamtal eller fördela platser på en temadag/elevens val tid.

I filmen visas hur du hämtar tillägget som körs inne i Google Formulär. Här är även en länk.



Det finns möjlighet att styra hur många svar varje alternativ ska ta emot. Genom att klicka på kugghjulet. Se filmen nedan för hur Val till Elevens val skulle kunna genomföras digitalt:





söndag 4 mars 2018

Källkritikens dag 13 mars

Den 13 mars 2018 är det Källkritikens dag – ett utmärkt tillfälle att arbeta med digital källkritik tillsammans med dina elever! IIS Digitala lektioner genomför en kampanj för att stärka barn och ungas digitala kompetens.









onsdag 31 januari 2018

Skriva uppsatser vid NP på ipad

Det har kommit in förfrågningar hur vi på ett rättssäkert sätt genomför uppsatser på ipad. Följande steg bör man vidta på skolorna:

1. Utse en lärare som delar ett dokument i driven med varje elev OCH provvakten.

Pricka av noga på en lista så att du vet att varje elev har fått en egen kopia med rättigheter att skriva i dokumentet. Vilka elever som går i varje klass ser de som är Google admin lätt. Det är viktigt att eleverna inte är ägare av dokumenten. Det funkar alltså inte att mha Google Classroom dela dokument med eleverna (går att ånga inlämning i classroom), då de då blir ägare till dokumentet. Det fungerar inte heller att be eleverna skapa dokumenten, för att sedan be dom efter provtillfället slänga dokumentet i papperskorgen (går att ta fram ur papperskorgen).

Detta moment går att göra ngn dag innan provet. Om man misstänker att eleverna har påbörjat att skriva hemma så ser man detta via omarbetningshistoriken.

2. Uppmana eleverna dagen innan att sätta ipaderna på laddning. Ipaderna laddar snabbare i flygplansläge eller om du stänger av dem. Uppmana också eleverna att ta med ev. laddare om de har den hemma vid provtillfället.

3. Dagen innan aktivera Guidad åtkomst på ipaderna + sätt en 4-siffrig kod som du förslagsvis mailar till dem som ska fungera som vakter under provet. Man kan inte göra detta för tidigt eftersom att eleverna då förmodligen ändrar koden. Guidad åtkomst  ligger under "Inställningar/Allmänt/Hjälpmedel/Guidad åtkomst". Här är en film som visar hur du gör.

Sedan måste man ta bort att texten blir autokorrigerad på en ipad, vilket inte är tillåtet på NP. Detta gör man under "allmänt/tangentbord.. och ta väck alla bockar under "alla tangentbord".

4. Vid själv provtillfället så öppnar eleven upp Googles app för "Dokument" och under "Delade med mig" hittar eleven dokumentet som läraren delat med hen. Vakten går runt INNAN provet startar och aktiverar Guidad åtkomst genom att klicka snabbt 3 gånger i följd på hemknappen (den runda) och startar guidad åtkomst på varje elevs ipad. Man kan också be eleverna snabbt själva trycka tre gånger och sedan gå runt och bara kolla innan provet startar att alla har läget aktiverat och att koden fungerar så att de inte själva har bytt kod.

5. Efter provtiden är över så tar vakten bort delningen med varje elev och DÄREFTER avaktiverar guidad åtkomst genom att klicka 3 gånger snabbt på hemknappen och ange koden. Det är därför viktigt att läraren från början som delade dokumenten också har delat med vakten.

fredag 12 januari 2018

Info om hur NP (uppsatser) kan genomföras digitalt vt18

ChromeEx -skriva digitala prov på Chromebook


1.Gå till https://chromex.io/ och logga in med ditt Google-konto
2. Lärarvy: Följ instruktionerna i filmen: https://www.youtube.com/watch?v=5owT0B8CBYQ
   eller titta på presentationen.
Bland annat kan du göra följande alternativ INNAN provet startar:
-Du kan bifoga en fil till provet. Men i övrigt så kan du bara skriva i “instruktioner
-Var noga med att ange NÄR provet ska sluta. Eleverna kan inte öppna provet innan denna tiden.
-Eleverna kan fortsätta att skriva och lämna in provet efter att provtiden har gått ut.
-Välj alternativet att eleverna behöver en kod för att återuppta provet igen.
-Detta gör att du upptäcker om ngn elev har försökt att fuska genom att gå ur ChromeEx.
-De kommer inte in i provet igen utan att ange den kod som du valt. Välj en svår kod.
Det finns möjlighet att anonymisera proven.

3. Elevvy: https://www.youtube.com/watch?v=auza62fMcnE.
OBS! Provet syns inte förrän vid tidpunkten provet ska skrivas.
Se till så att elevernas chromebook är laddade.

Här finns en beskrivning av hur rättstavningsfunktionen fungerar.

4. Efter provet så har det skapats en mapp i din Google drive som heter “ChromeEx” där du antigen kan välja att skriva ut proven ifrån eller kommentera i driven som vanligt. Du kommenterar effektivt med tillägget Formida. Här kan du lära om Formida

Det är för närvarande två tillfällen inbokade för genomgång av ChromeEx:
  • Tis 23 Januari kl 14:30-15.30 sal 111 Skansenskolan
  • Tis 30 Januari kl 15:30-16:30 sal 133 Skansenskolan